TRIUMF GLASS i GÖTEBORG.
Ett stycke framgångsrik svensk glasshistoria.

En dag i våras var jag på väg till ett möte i stadsdelen Majorna När jag passerade Triumf Glass lokal på Allmänna vägen kom jag plötsligt att tänka på hur jag i slutet av 1940-talet som skolgrabb vanligtvis - efter söndagsmatinèn på de närliggande biograferna Fyren eller Kaparen för det mesta gick in där och köpte glass.
Om pengarna man tjänat på att sälja tidningar på söndag morgon räckte till köpet vill säja. Jag var nog inte ensam om det och jag kan tänka mej att likadant gjorde nog på den tiden de flesta Masthuggs - och Majornaungar.

Man fick glassen serverad med sylt på toppen i en stor papp-bägare kom jag ihåg och jag vet att jag alltid tänkte; ”Hoppas att det räcker ända hem” – men det gjorde det aldrig. Glasslokalen på Allmänna Vägen har legat där så länge jag kan minnas åtminstone under minst 70 års tid. Men när och hur startade egentligen Triumf Glass ? Det vore väl något att ta reda på tänkte jag. Sagt och gjort en solig dag i början av september åkte jag ut till Sävedalen för att intervjua Anders Muntzing en av sönerna till Triumf Glass grundare och ta reda på företagets historia. Anders hade mycket att berätta - inte bara om företaget -utan också om glassens historia genom tiderna.

Så startade Triumf GIass,
Anders far Arne, började år l93l som I4- åring att vispa ihop 6 liter glass i sin mammas kök hemma i Örebro som han sedan sålde på stan. 15 år senare finner vi Arne i Göteborg där han hyr en lokal på Allmänna Vägen och startar firman Triumf Glass och glasstillverkning. Han börjar sin arbetsdag klockan 6 på morgonen med att vispa ihop glassen som han sedan kör ut på stan i två st glassvagnar. Den ena till Järntorget och den andra till Redbergsplatsen-och säljer där med en medhjälpare sin egenhändigt tillverkade glass under dagen, för att sedan på kvällen köra glassvagnarna tillbaka till lokalen för nästa arbetsdag- och så var det varje dag under veckan för Arne

Företaget växte
Ofta sov han över i lokalen på Allmänna Vägen och som sonen Anders uttrycker det ”skulle man träffa farsan nån gång under min uppväxttid så var det där han alltid fanns” Men företaget växte undan för undan för varje år som gick.  Arnes trägna arbete gav resultat och han kunde utöka verksamheten med ytterligare tillverkningslokaler i Göteborg. Ar 1958 omsatte Triumf Glass l, 5 miljoner kr/år och tillverkade 350 000 liter glass på årsbasis. Bland de fasta - och stora kunderna-märktes bl.a. Svenska Amerika Linjen och Göteborgs Sjukhusförvaltning vilka beställde glass året om. Samma år lyckades Arne skrapa ihop pengar nog för att köpa den gamla nedlagda Siemens-fabriken i Sävedalen och flytta sin tillverkning dit. Helt plötsligt var han en stor-företagare i glass och många nya medarbetare knöts till företaget.

År 1959 blev en ”pangstart” för den nya fabriken och glassförsäljningen. Året hade den varmaste sommaren i mannaminne. Men år |973 brann fabriken ner och värden för miljoner gick upp i rök.
Arne funderade på att lägga ner hela verksamheten men en person som börjat tillverka glass redan i skolåldern ger inte upp så lätt. Han lät istället bygga en helt ny Triumf Glassanläggning
Ame avled år 1982 och hans fyra söner drev då företaget vidare. Sonen Anders kom in i företaget år I973. År 2003 säljer sönerna hälften av Triumf Glass aktierna till Diplom-ls A/S i Norge. Samma år omsätter företaget 300 miljoner kr och tillverkar 16 milj.liter glass/år. De har l30 anställda och 60 kylbilar för direktleveranser till grossister/köpare. Året därefter säljer tre av sönerna sina resterande aktier och Triumf Glass integreras i Diplomls i Sverige AB.
År 2006 startar Anders Muntzing-den fjärde sonen-Triumf Glass-caféer som han marknadsför med den urspungliga Triumf Glasslogotypen. Han driver i dagsläget åtta sådana caféer i Goteborg, Kungälv och Kungsbacka samt har ett flertal anställda och säljer 36 olika sorters glass.

Glassens Historia 
I gamla skifter kan man läsa att kineserna gjorde glass 3000 år före Kristus Den kinesiske kejsarens kock i dåtid kom på att om man blandade is med frukter och bärsaft fick man en väldigt välsmakande produkt. Den första glassen var uppfunnen! Receptet spred sig sedan till Indien och Persien och därefter till Medelhavsområdet. Alexander den store (Grekisk kung och härförare) lät under belägringen av Petra anlägga 30 isgruvor som fylldes med glass gjord på en blandning av honung, fruktsaft och mjölk samt nedfryst i hårdpackad snö. Detta för att hela hans här, som bestod av 30.000 man skulle kunna svalka sig med glass och kylda drycker mellan krigandet. Romarna tog efter Grekernas vana att äta glass. Kejsar Nero lät ordna stafetter där slavar fick springa från Rom till Apenninerna för att hämta snö och is till att göra glass. Som smaksättare användes fruktsafter och honung. Vanilj och chokladglassen Men Glasstillverkningen föll i glömska ända tills Marco Polo återvände från Kina under slutet av l200-talet efter Kristus. Därifrån förde han med sig hem till Italien recept på en glassdessert av sorbettyp. Han lär också ha spritt metoden att kyla glassen genom att använda en blandning av salt och is, en konst som italienarna utvecklade till fullo. Glassen blev de Europeiska hovens njutningsmedel trots att glassens konsistens hela tiden påminde om sorbet. Under många århundraden var det italienarna som var de främsta glasstillverkarna och under 1600-talet spred sig glassen ut över hela Europa.Omkring 1660 lyckades den italienske bagaren Cuteli ta fram den första gräddglassen tack vare en frysmaskin som han uppfann. Under senare halvan av l600-talet uppfanns vanilj och chokladglassen. Den sortens glass förblev länge en lyxvara och ett njutningsmedel men var endast tillgänglig för de Kungliga Hoven” Frysta produkter” Första gången glass serverades i Sverige var på 1700-talet i Gustav lll:s hov. Samtidigt vid denna tid kom glassen till Sverige. Kajsa Varg skrev om glass i sin kokbok från l755. Från början var de lärda tveksamma till att äta ”frysta produkter”. Man trodde till och med att detta kunde leda till dödsfall. Till allmänheten började glass säljas i början av 1900-talet. Det var inflyttade ryssar och italienare som sålde sina produkter på gator och torg. tillverkningen skedde mest hemma i köken precis på samma satt som Arne gjorde i sin mammas kök som
14-åring.

@ROLF SIMONSSON

 

Klicka på bilderna för att fådem i ett större format